Érdekes


Az „elfelejtett” késmárki líceum

A Szepesség iskolái – köztük a késmárki líceum – már a reformáció terjedésétől kezdve kivették részüket a magyar talentumok képzésében, nevelésében.

TOVÁBB

Egy térképen Felső-Magyarország összes XV. századi vára

Egy nagy hadtörténeti munka első kötetében található az érdekes térképmelléklet.

TOVÁBB

Aki Faykisnál nem volt, ha Podolinban volt dolga…

„Vilma kisasszony is csak mosolygott, mikor Görgei A. hófúvásos gyaloglásairól volt szó. Ő talán meg tudta volna mondani, hogy miért járkált a toporci földesúr mindennap Podolinba?”

TOVÁBB

Hajnóczy Rózsa és édesapja, Hajnóczy R. József

Hajnóczy Rózsa híres regénye – a Bengáli tűz – első oldalain szeretettel emlegeti édesapját, és a lőcsei szülői házat, melynek „falai két méter vastagok, és a hatalmas árkádok, amelyekre épült, 1530 óta állnak a lábukon”.

TOVÁBB

Legalább háromszáz éves mérföldkő mutatja, merre van Lőcse

Hibbe településen látható ez a régi mérföldkő, egyike a Felvidéken megmaradt három darab eredeti mérföldkőnek, melyek az 1550-ben befejezett, via magna elnevezésű főútvonalról származnak.

TOVÁBB

Tanulmányok, előadások Hunfalvy János földrajztudós életművéről

A Szepességről kikerülő tudósok közül az egyik legnevezetesebb Hunfalvy János (1820–1888) földrajztudós, akit a magyar tudományos földrajz megteremtőjeként tartanak számon. Születésének 200. évfordulója környéként több tanulmány, előadás is született róla.

TOVÁBB

Szepesiek összefogása 1945 előtt és után

A szepesiek összetartása legendás volt, akárhová kerültek az oszágban. A budapesti Szepesi Egyesület már 1876-ban megalakult. A Szepesség elszakítása után jött létre a Szepesi Szövetség, az iglói, késmárki és lőcsei diákszövetség. Műsoros esteket, bálokat rendeztek, kiadványokat adtak ki.  1945 után már csak baráti társaságok, asztaltársaságok formájában találkozhattak.

TOVÁBB

Szepesi estek Budapesten

Emlékezés halottainkra-lőcsei Todtenfest hagyomány 1839 óta
Első budapesti szepesi estünk (Todtenfest) 2010.nov.26-án pénteken, 19.órakor az evangélikus egyház központjában volt, (Bp. VIII.Üllői út 24). 2015-től a Hold-utcai Németajkú Ref. Gyülekezet alagsori termében tartjuk a szepesi esteket.
2011;      2012;     2013;     2014;      2015;      2016;      2017;     2018;     2019;      2020 (ZOOM); 2021;

TOVÁBB

Szepességiek 3. lőcsei találkozója, 2019. szept.27-29

A szepesi baráti kör négy évente rendezi meg a szepesi találkozót a Szepességen. A 2011-es I., a 2015-ös II. szepesi találkozó után idén, a III.-on már 60 fő vett részt. (1.nap)

2. nap    3. nap        TV-riport

Különprogramok:  Mária-hegy   Mateóc    Csetnek

TOVÁBB

Szepességiek 2. lőcsei találkozója, 2015. szeptember

Mint tavaly novemberi „Todtenfest” összejövetelünkön többen javasolták, ill. kérték, 2015 szeptemberben ismét megszerveztük Lőcsén a szepességiek találkozóját. Az utazás során felelevenítettünk régi emlékeket, polgári hagyományokat, találkozunk helyi hagyományőrzők képviselőivel és nem utolsó sorban egymással.

TOVÁBB


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Archív felvételek
Sírjegyzékek
Szepesi estek
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom