Kultúra

A lőcsei honvédszobor Gombaszögön

Címke: Lőcse,

Gombaszögön bemutatták az újraöntött honvédszobrot

 


Az „elfelejtett” késmárki líceum

A Szepesség iskolái – köztük a késmárki líceum – már a reformáció terjedésétől kezdve kivették részüket a magyar talentumok képzésében, nevelésében.


Törőcsik Mari emlékére: A lőcsei fehér asszony című film

Címke: Lőcse,

A kuruc kori Lőcsének is emléket állító, rendkívül kalandos Jókai Mór-regényből film is készült az 1970-es években, a napokban elhunyt színésznő, Törőcsik Mari főszereplésével.


Aki Faykisnál nem volt, ha Podolinban volt dolga…

„Vilma kisasszony is csak mosolygott, mikor Görgei A. hófúvásos gyaloglásairól volt szó. Ő talán meg tudta volna mondani, hogy miért járkált a toporci földesúr mindennap Podolinba?”


„Idővel minden kiforogja magát!”

Kováts Judit 2019-ben megjelent regénye, a Hazátlanok – mely a cipszerek második világháború utáni elűzésének idején játszódik – nemcsak Magyarországon, hanem német nyelvterületen is nagy figyelmet keltett. Itt a Tiszatáj Online portálon a napokban megjelent recenziót közöljük.


Tanulmányok, előadások Hunfalvy János földrajztudós életművéről

Címke: Hunfalvy,

A Szepességről kikerülő tudósok közül az egyik legnevezetesebb Hunfalvy János (1820–1888) földrajztudós, akit a magyar tudományos földrajz megteremtőjeként tartanak számon. Születésének 200. évfordulója környéként több tanulmány, előadás is született róla.


Emléktábla avatás Bécsben

Címke: Genersich,

Emléktábla avatás Bécsben, 2015. junius 9-én Johannes Genersich (1761–1823) szepességi evangélikus tanár, történetíró tiszteletére


Dr. Genersich Antal - Nagyszombattól Kolozsvárig

Címke: Genersich,

Szepesszombati Dr. Genersich Antal életútja
Ž
ivotná dráha Dr. Antala Genersicha z Spišskej Soboty

Dr. Szekeres Ibolya előadása a Spis=Szepesség=Szpis=Zips Then&now_EUproject2010 konferencián


Czóbel Margit - Nagyőr utolsó úrnője

A nagyőri kastély parkjában árnyas fák között búvik meg egy szerény sírkert. Fehér kövekből rakott kereszt őrzi az ott nyugvók álmát, nincs benne semmi, ami arra utalna, hogy az elhunytak bárók voltak, számos kiváltsággal, jelentős anyagi vagyonnal és még nagyobb szellemi tőkével. Épp az utóbbi tette lehetővé, hogy a család utolsó sarja, Margit bárónő sorsával megbékélve élte le életét a kastélyban, ahol épp csak megtűrték.


Szepesiek összefogása 1945 előtt és után

A szepesiek összetartása legendás volt, akárhová kerültek az oszágban. A budapesti Szepesi Egyesület már 1876-ban megalakult. A Szepesség elszakítása után jött létre a Szepesi Szövetség, az iglói, késmárki és lőcsei diákszövetség. Műsoros esteket, bálokat rendeztek, kiadványokat adtak ki.  1945 után már csak baráti társaságok, asztaltársaságok formájában találkozhattak.


BRUCKNEREK és CIPSZEREK

Burgenlandból a Felvidékre került és ott a Szepességért dolgozó, cipszerré váló, cipszer családot alapító tanárokról, tudósokról szólt Bruckner Éva előadása a 6. szepesi esten.


 Spis=Szepesség=Szpis=Zips Then&now_EUproject 2010

Címke: Genersich,

 

2010. szept. 30 és okt 3. között három helyszínen - Késmárkon, Lőcsén és a lengyel Szepességben, Nedec várában kerül sor a Dr. Genersich Antal alapítvány rendezésében arra a szimpoziumra, mely a Szepesség többnyelvű és több kultúrájú történelmi és tudományos értékeinek feltárásával a három nemzet civil szervezeteinek együttműködését és végső soron a három nemzet közötti kölcsönös megértést hivatott elősegíteni.


Szepességiek 2. lőcsei találkozója, 2015. szeptember

Címke: Csáky,

Mint tavaly novemberi „Todtenfest” összejövetelünkön többen javasolták, ill. kérték, 2015 szeptemberben ismét megszerveztük Lőcsén a szepességiek találkozóját. Az utazás során felelevenítettünk régi emlékeket, polgári hagyományokat, találkozunk helyi hagyományőrzők képviselőivel és nem utolsó sorban egymással.Jeles szepességi személyiségek

"És itt vetődik fel, hogy a 20.szd. most már végérvényesen elmúlván, nem lenne-e ildomos újra felvetni ezen nemes vállalkozás újraindítását és összeszedni a 19. és a 20.század neves és érdemes szepesi személyiségeit, akik sokat tettek az ügyért?"
Czenthe Miklós 

S hozzávesszük a régieket, nehogy feledésbe merüljenek!


Szepesi Ház projekt

„Alapvető célom, hogy a Szepesi Ház a többnyelvű szepesi kulturális múlt építészeti, műtörténeti, vallási, nyelvi hagyatékának gyűjtése, feldolgozása, megismertetése révén életben tartsa Lőcse, a Szepesség és a mai Szlovákia területén élt generációk kulturális értékeit és azt megismertesse mindazokkal akik érdekeltek, vagy ma ott élnek.”Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Archív felvételek
Sírjegyzékek
Szepesi estek
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom