Szepesi találkozó 2023

2023.10.23.

Címke: Greschik , Lőcse , Igló , Késmárk , Czenthe , Zwilling , Wéber , Lorx , Grósz , Schermann , Thurzó , Betlenfalva , Neidenbach , Farkasfalva , Bethlenfalvy

Baráti körünk négyévente szervez találkozót a Szepességben; ebben az esztendőben is számos érdekes helyszínt látogattunk meg. A programot Czenthe Miklós, az Evangélikus Országos levéltár igazgatója szervezte és vezette, de a jelenlévők is számos érdekes személyes információt, családtörténeti adalékot osztottak meg a többi résztvevővel. 


 

2023. szeptember 29-én, pénteken kezdődött a program. Az első meghirdetett találkozási pont Lőcsén volt az esti órákban, több résztvevő azonban már délután Iglón találkozott, ahol a helyi Szepesi Múzeumban (Múzeum Spiša) a „Szepesi németek” (Nemci na Spiši) című időszaki kiállítás megtekintésére nyílt lehetőség, a kiállítás kúrátorának – Miro Stevík muzeológus, történész – vezetésével. Ezt a kiegészítő programot Schermann Ákos szervezte. 

Az első közös programon, az esti beszélgetésen – melyre a helyi evangélikus parókia gyülekezeti termében került sor – a Lőcsén élő Astrid Kostelníková (sz. Zwilling Astrid) is köszöntötte a vendégeket; ő az elmúlt évtizedekben számos magyar látogatónak segített a helyi családi gyökerek, sírhelyek megtalálásában. 

Szeptember 30-án, szombaton délelőtt lőcsei sétával – elsősorban a főtéri házak közül a legnevesebbek megtekintésével – folytatódott a program, majd a Greschik-család által fenntartott Mészáros utcai Szepesi Ház (Domus Scepusiensis) meglátogatására került sor. Dél körül az evangélikus műemlék-temetőben keresték fel a családi sírokat a találkozó résztvevői. 

Délután Betlenfalván, a katolikus templomnál gyűltünk össze, és először a templom mellett, Montskó István magyar mártír és hős sírjánál emlékeztünk. Czenthe Miklós beszélt a szepesi tízlándzsásokról, illetve a településhez kötődő történetükről is. Kívülről megnéztük a neves Thurzó/Fajgel-kastélyt, valamint a közelében található – egykor a Bethlenfalvy/Goldberger-család tulajdonában lévő – két kúriát is. 

Este az evangélikus templomban a Bolyai János vonósnégyes tartott koncertet. 

Október 1-én, vasárnap először Farkasfalvára látogattunk, mely a Wieland-család otthona volt évszázadokon át. A Wieland-kastély egykori parkjában a családi sírkert megtekintése volt itt a fő program. 

Még délelőtt a késmárki evangélikus líceumnál találkozunk Késmárkon élő magyarokkal és magyar nyelven beszélőkkel. Rövid városi séta után a Grósz Alfréd-emlékműnél tartott megemlékezést Neidenbach Ákos hegymászástörténész, majd a késmárki temetőben családi sírok felkeresésével folytatódott a program. 

A közös ebéd után hazaindultak a résztvevők. 


Néhány fotó az eseményekről: 

Igló: a találkozó résztvevői a Szepesi Múzeumnál

 

Lőcse: a találkozó résztvevői az evangélikus templom kapujánál

 

Lőcse: Zwilling Astrid köszönti a résztvevőket az evangélikus parókia gyülekezeti termében

 

Lőcse: a Mészáros utcai Szepesi Házban (jobbra az épület tulajdonosa, Greschik Gyula) 

 

Lőcse: evangélikus műemléktemető, temetőkápolna. Weber Alice sírjánál. Németországban hunyt el, de hamvait Lőcsén, szülei sírjába helyezték örök nyugalomra. Neves cipszer család leszármazottja volt, nagyapja Weber Samu Szepesbéla evang. lelkész, esperes, neves szepesi helytörténész volt.

 

Lőcse: evangélikus temető, Lorx-család sírkertje előtt a szepesi találkozó résztvevői. Hátul a temetőkàpolna. A Lorx neves cipszer család volt, Lorx Sándor Szepes vármegye főorvosa volt. A leszármazottak 2019-ben új névtáblát helyeztek el a családi sírkertben.

 

Betlenfalva: a pártázatos Thurzó/Faigel-kastély mellett láthatók a Bethlenfalvy/Goldberger-család egykori kúriái

 

Farkasfalva, Wieland családi sírkert, báró Wieland Artúr, Szepes vármegye főispánjának sírja.

 

Farkasfalva, a Wieland-kastély parkja: a családi sírkertnél tájékoztató tábla a család történetéről, fotókkal, családfával

 

A találkozó résztvevői a farkasfalvi kastélyparkban

 

Farkasfalva, Wieland-kastély

 

Késmárk: emlékezés a Grósz-emlékműnél, beszédet mondott Neidenbach Ákos Tátra-kutató, hegymászástörténész

 


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom