Ilyen a Hernád vidéke Iglótól keletre

2021.03.27.

Címke: Igló , Hernád , Szepesolaszi , Gálmusz , Hernádtapolca , Márkusfalva , Haraszt , Vitfalva , Szepeskörtvényes , Korompa , Kluknó

A Hazajáró sorozatnak ebben az epizódjában a Gálmusz-hegység természeti szépségeit és településeit mutatják be a film készítői. A 25 perces film honlapunkon is megtekinthető.


„A Hernád nyugat-keleti irányban szeli át Szepes megye déli felét. Igló tájától Szepesolasziig többnyire tágas és termékeny völgyben fut, míg Olaszitól a keleti határszélhez közel fekvő Margitfaluig ismét általában szűk a völgye, melynek csak helyenként vannak itt-ott kiszélesedő s apró helységekkel beépült medencéi. 

Azt már megtapasztalhattuk, hogy a Hernád a Káposztafalvi-karszton varázslatosan vadul tör keresztül. De ideje megnézni, mi lesz a sorsa Igló utáni megszelídülésében. Hégény, Kovás-hegy, Gálmusz. Különböző nevekre hallgat az a szerény kiterjedésű és magasságú mészkőfennsík, amely a Káposztafalvi-karszt keleti folytatásaként a Szepesség határáig útitársa a folyónak. A hegységet délről már a Gömör-Szepesi-érchegység határolja, így a derék cipszerek a gótikus és reneszánsz emlékek mellett az ércbányászat örökségét is maguk után hagyták a tájban” – olvasható a Youtube videómegosztón elérhető film alatti leírásban.

A Hazajáró sorozat új epizódjának készítői Hernádtapolcáról indultak a Hernáddal kelet felé. Márkusfalva után a Szikla vízesés érintésével mentek Harasztra, majd Vitfalvára. Szepeskörtvélyes után Szepesolaszi következett, majd szétnéztek a másik központi városban, Korompán is. A szomszédos Kluknó után a Vereshegyi-völgyön emelkedtek fel a Gálmusz-fennsíkra, Vereshegyre. Innen mászták meg a Magas-hegyet, majd a fennsík peremén a Sárkány-lyuk barlangban zárták az útvonalat.

 

A film itt is megtekinthető:


 

 


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Archív felvételek
Sírjegyzékek
Szepesi estek
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom