Szepességiek 3. lőcsei találkozója, 2019. szept.27-29

2020.11.14.

Címke: Greschik , Polláková

A szepesi baráti kör négy évente rendezi meg a szepesi találkozót a Szepességen. A 2011-es I., a 2015-ös II. szepesi találkozó után idén, a III.-on már 60 fő vett részt. (1.nap)

2. nap    3. nap        TV-riport

Különprogramok:  Mária-hegy   Mateóc    Csetnek


A szepesi baráti kör négy évente rendezi meg a szepesi találkozót a Szepességen. A 2011-es I., a 2015-ös II. szepesi találkozó után idén, a III.-on már 60 fő vett részt, ami jelzi, hogy van érdeklődés: jelentős része már többedszer vett részt, de voltak újak is. A középgeneráció és hatan az ifjak közül is részt vettek, ami azért fontos, hogy a hagyományt legyen kinek átadni, és legyen ki továbbvigye. Szlovákiai magyarok is részt vettek: Pozsonyból Füleky Pál és neje, Hritz Éva, Adda Ágnes, dr.Fritz Beke Éva Révkomáromból és Timcsák Sarolt Kassáról.

A névsor is mutatja, hogy helyieket is sikerült bevonni, akik közé még Sona Polláková gimnáziumi tanárnő, történész, a szepesi történeti társulat pénztárosa beszélt a társulat működéséről. Iglón Miro Števík, a helyi múzeum történésze tartott kiváló és részletes vezetést a főtéren. Késmárkon Miki Lipták evang. presbiter és a Vivit kiadó vezetője[1] beszélt az evangélikus fatemplomról, új templomról, líceumról, gyülekezetről ill. Milan Choma tanárral, lokálpatriótával is találkozhattunk. A szlovákiai magyar tévé Szepsi szerkesztősége (Bartók Csaba, Nagy Emese) beszámolt a találkozóról, interjúk is készültek.[2]

A szervezésben támaszkodhattunk az előző két találkozót szervező Hollóházy Ildikó tanácsaira. Lőcsén Kostelnikné Zwilling Astrid volt nagy segítségünkre (szállás, étkezések megtárgyalása a Hotel Arkadával, városnézés), az iglói programban Schermann Ákos, a Domus Scepusiensis (Lőcse, Mészáros u.15.) dr.Greschik Gyula és családja, A pénzbeszedésben: Czenthéné Szoláry Henriette, Czenthe Kata, Zalán Péter segítettek. Elnézést, ha kihagytam valakit.

Szept.27-én pénteken a szerencsés odautazás és a szállások elfoglalása után az evangélikus templomban dr. Greschik István orvos vezette vonóstrió adott koncertet. Az Arkada szálló nagytermében a közös vacsora ismerkedésre, bemutatkozásra, beszámolókra, eszmecserére is adott alkalmat.

Czenthe Miklós

 

[1] Miki Liptákról és a Vivit kiadóról német cikk a Karpatenblatt-ban:

https://karpatenblatt.sk/mikulas-liptak-60-vivit-verlag/

 

[2] Bartók Csaba már 2010-ben a Genersich-alapítvány szepesi konferenciája kapcsán szép filmet készített a Szepességről, Új Szó cikk:

https://ujszo.com/kultura/a-szepessegrol-a-magyar-televizioban-a-szepsi-bartok-csaba-filmje

Képek


Az Arkada szálló nagytermében a közös vacsora ismerkedésre, bemutatkozásra, beszámolókra eszmecserére is adott alkalmat. dr.Greschik István orvos vezette vonóstrió Hangverseny az evangélikus templomban

Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom