Majdnem készen van az újraöntött lőcsei honvédszobor

2021.04.05.

Címke: Lőcse

Erőszakkal döntötték le egy évszázada, most darabjaiból újraöntötték. Jó lenne, ha Lőcsén lehetne felállítani, ha nem is az eredeti helyén.


Lőcse városának legjelentősebb XIX. századi köztéri emlékműve, a főtéri vashonvéd, a győztes branyiszkói csatának (1849) emléket állító szobor helyreállítása a befejezéséhez közeledik – adta hírül a Facebookon Orosz Örs felvidéki magyar politikus, értékmentő aktivista. 

A 102 évvel ezelőtt erőszakkal ledöntött szobor darabjait 2018-ban találták meg, és a mű a Sine Metu Egyesület csapatának köszönhetően hamarosan teljes pompájában lesz látható – írja Orosz Örs a közösségi oldalon, hozzátéve: „Vasból szobrot önteni csak az erős idegzetűeknek ajánlott. Nem olyan egyszerű műfaj ez, mint a bronzöntés. Magasabb hőfok, sokkal több anyag, nagyobb súly, bonyolultabb formázási eljárás. Mindehhez ráadásul egy olyan iparág bevonása szükségeltetik, amelyből mára szinte teljesen kikopott a művészet. Gábor Nászaly kollégám összesen több mint 10 öntődét keresett fel Szlovákia, Magyarosország, Csehország és Lengyelország területén, de a szoboröntést vasból senki sem vállalta. Így találtunk rá a kuntapolcai Concordiára, mely mindvégig itt volt az orrunk előtt. 

Balázs Béla bácsi 78 esztendős, öntőmester és mintaasztalos. Vezetésével az elmúlt egy évben sikerült kiönteni a szobor darabjait, melyeket mostanra összehegesztettek és össze is csapoltak. Már csak a feje és a zászlaja hiányzik, de jövő hétre az is a helyére kerül.

Hálásan köszönjük a rengeteg bíztatást és segítséget, amit a nyilvánosság és támogatóink részéről kaptunk!”


A politikus képeket is megosztott a műhelyről, ezek közül mutatunk itt is néhányat. 

 

Balázs Béla, a 78 éves öntőmester. A céget már az unokája, Kozsár Sándor viszi, de az öntést és a formázást Béla bácsi felügyelte

 


Balról: Kocskovics Péter egyesületi irodavezető, Kozsár Sándor, a Concordia öntöde tulajdonosa, Éliás Ádám szobrászművész és Orosz Örs

 

Karja már van, a feje és a zászlója még hiányzik a honvédszobornak


A lőcsei honvédszoborral kapcsolatos tervekről először szepesi baráti körünk 2018. évi budapesti találkozóján beszélt először Orosz Örs, a Sine Metu Egyesület elnöke, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője. Mint akkor elmondta, az egyesület már több mint egy évtizede foglalkozik felvidéki értékmentéssel, honismerettel, a magyar nyelv státuszának javításával valamint a felvidéki magyarság immár legnagyobb rendezvénye, a gombaszögi tábor szervezésével. 

A lerombolt lőcsei honvédszobor hollétéről évtizedekig semmit sem lehetett tudni, 2018-ban sznte véletlenül került elő. Egykori talapzatán jelenleg Ľudovít Štúr (Stúr Lajos) szobra áll; e politikusnak, nyelvújítónak a szlovák nemzettudat szempontjából nagy jelentősége van, így nincs reális esélye, hogy elmozdítsák innen. Ugyanakkor – mondta Orosz Örs – Selmecbányán van egy megszerezhető talapzat, amelyről lekerült a honvéd, ezt el lehetne hozni, és Lőcsén egy másik – a polgármester által kijelölendő – helyre kerülhetne. További lehetőség, hogy a lőcsei temetőben állítsák fel. 

Jelenleg nincs döntés arról, hogy hol kap helyet a szobor, még folynak erről az egyeztetések. 

 


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom