A Genersich Antal Alapítvány 2022. évi beszámolója

2022.12.20.

Címke: Lorx , Genersich

A GAA beszámolóját Kriszta Edina önkéntes segítő, szerkesztő teszi közzé.

 

 

 


GAA 2022 évi beszámolója

 

A karácsonyi ünnepekre készülődve és az év végéhez közeledve a 2022-es évről rövid visszatekintést szeretnék adni.

Az évet Pesthidegkút két gimnáziumában, a Szepességről szóló sikeres poszter-kiállítással kezdtük.

Februárban a közelünkben zajló háború menekültjeinek megsegítésébe is bekapcsolódtunk, amikor a GAA ügyvezetőjének, Csüllögh Csillának a szervezésében a Lónyay Református Gimnázium diákjai és a szüleik mintegy 1000 palacsintával segítették a Nyugati Pályaudvarra érkező ukrán menekültek étkeztetését.

Április 20-án dr. Tankó Attila titkár vezetésével Esztergomban a GAA kis csapata felkereste Genersich Sándor sírját és az emlékezés jeleként virágot helyezett el.

Nyáron átadták a késmárki és lőcsei diákoknak az Ifjúsági Genersich díjakat.

Megemlékeztünk Gergelyné Tőkés Erzsébet kitűntetéséről, amikor a Házsongárd Temető magyar sírjainak megmentőjét a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

November 10-én a Kolozsvári Egyetem alapításának 150. évfordulójáról emlékeztünk meg, mely egyetem megszervezésében az Alapítvány névadója dr. Genersich Antal maga is részt vett, volt tanszékvezető, dékán és 1877-78-ban az Egyetem rektora lett.

November 11-én Budapesten a Dies Academicus ünnepségen, a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében került sor, ahol nagy nyilvánosság előtt, többek között kíváló dolgozói elismeréseket, PhD-oktatói kitüntetésekret, leköszönő doktori programvezetőknek járó emeritus okleveleket, és az idei Genersich Antal díjakat adták át.

 

 

2022. november 25-én délután a Hold utcai református templom gyülekezeti termében került sor a 13. Szepesi estre, ahol az előző évekhez hasonlóan a GAA is képviseltette magát.

Az est résztvevői között volt Lorx Ádám, aki dr. Lorx Sándor Miklós (ruszkini) (* 1839. november 15., Késmárk – † 1917. október 30., Lőcse) dédunokája. Dr. Lorx Sándor Miklós sebész, megyei főorvos, Tátrafüred első fürdőorvosa, később Szepes vármegye főorvosa. Az MKE (Magyarországi Kárpát-egyesület) Iglói osztály pénztárosa (1882). Az MKE helyi képviselője Igló (1881-), Lőcse (1885-), a központi választmány tagja (1881-1913-). Hagyatékában található egy Genersich Antalnak a tanítványai által készíttetett és őt ábrázoló plakett, melynek fotóját Lorx Ádám megmutatta dr. Tankó Attila főtitkárnak. A két orvos kor és szaktárs volt és mindketten a Királyi Magyar Természettudományi Társulat rendes tagja, így feltehetően ismerték egymást az ülésekről is. A plakett fotóját a mellékletben láthatják.

 

 

Végezetül szeretnék Önöknek áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag új évet kívánni:

 

Kriszta Edina GAA önkéntes segítő, szerkesztő


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom