A történelmi Szepesség a Honismereti Kerékpártúrák következő célja

2021.03.28.

A felvidéki magyar emlékhelyek megőrzése, valamint a szülőföld megismertetését szolgáló honismereti kerékpártúrák szervezésében vállalt szerepe elismeréseként a 2021. március 15-i ünnep alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta Köteles László, a Csemadok országos alelnöke.


A kitüntetés alkalmából a ma7.sk portál készített interjút Köteles Lászlóval. Ebben többek között a Honismereti Kerékpártúrákról is beszélt: „Ez szerintem az egyik legszebb formája a honismeretnek, honszeretetnek, a legkörnyezetkímélőbb járművel, kerékpárral bejárni a történelmi hazánkat. Az utóbbi öt év koncepciója, hogy bejárjuk a valamikori Felső-Magyarországot. Elkezdtük a morva határon, Szakolcán, és elindultunk kelet felé. Öt év alatt megtettünk több mint 3000 kilométert, eljutottunk a jelenlegi ukrán határhoz, a Tiszáig. Az idén, ha a koronavírus megengedi, a történelmi Szepességet szeretnénk feltérképezni, az ottani értékeket visszahozni a köztudatba, megismertetni és megszerettetni azokkal, akik velünk tartanak.”

Az emlékhelyekről pedig a következőket mondta: 

„Az emlékeket sok helyen elpusztították, eltüntették, megmásították, máshol megtartották őket, de nem törődtek velük. Sokról mára szinte mi, magyarok is megfeledkeztünk. Feladatunk, hogy ezeket, lehetőleg eredeti formájukban, mindnyájunk javára megtartsuk, megőrizzük.

Feladatunk a temetők feltérképezése is. Folyamatban van a temetők újrarendezése, sok helyen kérik a bérleti díjat. Amikor nincs, aki kifizesse, előfordul, hogy történelmi vagy kulturális értéket jelentő sírok tűnnek el, például Iglón, Lőcsén, Szepesófaluban és más szepességi városokban. Ezeket megkeressük, a helyiekkel egyeztetve felvállaljuk a sorsukat, akár kifizetjük a bérletet. Megoldást az jelenthetne, ha ezekre is olyan védettség vonatkozna, mint az első és második világháború hősi halottainak, katonai áldozatainak a sírjára.”

Érdemes a teljes interjút is elolvasni, IDE KATTINTVA >> 

 

(Kép forrása: ma7.sk) 
 


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom