Iglói temető

2023.03.02.

Címke: Igló , Hajnóczy , Róth , Hajts

1849 februárjában elesett honvédek közös síremléke előtt tisztelgünk, majd felkereshetünk Tátra-kutatókat, turizmusszervezőket.

https://emlekhelyek.csemadok.sk/emlekhelyek/az-1849-februarjaban-elesett-honvedek-kozos-sirja/


Róth Márton

(1841. augusztus 3., Késmárk -- 1917. február 25., Igló)

1875-től az MKE vezetőségének, 1878-tól az MKE Évkönyve szerkesztőbizottságának tagja egészen haláláig. Több éven keresztül az MKE Iglói osztályának alelnöke, a Hernád áttörés feltárója, ismertetője. A poprádi Kárpát Múzeum nagyérdemű munkatársa.

Róth Márton iskolaigazgató, az MKE egykori alelnöke, évkönyveinek szerkesztője, az Iglói Osztály vezetője, a "Felvidék paradicsoma" turista feltárója, a város köztiszteletben állt polgára.

A jeles turista vezető Késmárkon született 1841. augusztus 3-án, és a híres Evangélikus Líceumban érettségizett 1860-ban. 1865-ben a pesti Tudományegyetemen szerzett tanári képesítést, amely után öt évig különböző családoknál volt nevelő. 1870-ben lett az Iglói Főgimnázium tanára, később igazgatója, ahol az 1909-ben történt nyugdíjba vonulásáig latin és német nyelvet, valamint történelmet tanított.

A szerény és puritán Róth Márton tevékenyen részt vett Igló társadalmi életében. Tagja volt a helyi evangélikus egyházközösség presbitériumának, a Szepesi Középiskolai Tanárok szervezetének, valamint egyike a Szepesi Szeretetház megalapítóinak.

Már késmárki diákként járta a Magas-Tátra hegyvilágát. 1858-ban egy új úton mászott fel társaival a Fehér-tavi-csúcsra a Karó-tó felől. Később nem csak a családjával, hanem a diákjaival is sokat túrázott Igló környékén és a közeli Magas-Tátrában.

A Magyarországi Kárpátegyesület működésébe már az 1873-ban történt megalakulástól kezdve bekapcsolódott, 1875-től pedig a vezetőség tagja is lett. 1878-tól haláláig szerkesztette az MKE évkönyveit, amelyben nagyon sok írása is megjelent. Az ő alelnöksége idején épült a legtöbb turista létesítmény a Magas-Tátrában.

Kiemelkedő szereplője volt Igló turista életének, éveken át vezette az MKE Iglói Osztályát. Jelentős szerepe volt a Hernád-áttörés környékének turista feltárásában, amit akkoriban a "Felvidék paradicsoma" néven emlegettek.

Róth Márton az évekig tartó betegsége után hetvenöt éves korában hunyt el Iglón szeretett családja körében. Nekrológját az MKE évkönyvében Lővy Mór, a Turisták Lapjában pedig dr. Thirring Gusztáv tollából olvashatjuk.

Nevét a "Tátra-csúcs koronájának" északnyugati orma, a Róth Márton-csúcs, és a Hernád-áttörés környékének Nagy-Szokol szurdokában található Róth Márton-gugyor őrzi.

Kép: MKE évkönyve (1917)

 

Hajts Béla

(1872., Igló -- 1926. szeptember 11., Igló)


Tanár, turista, az MKE Iglói Osztályának elnöke. 1893-ban lépett tanügyi pályára, s 1894-től az iglói fiúiskola tanítója volt. 
A Magyarországi Kárpátegyesület Iglói Osztályának vezetését dr. Róth Márton halála után, 1918-ban vette át, s úgy e szervezet, mint a szepesi turista élet irányítása alatt élte fénykorát. Igló környéke, a Hernádszoros, a Menedékkő (Lapis Refugii) és a Glac szurdokvölgyek voltak legkedveltebb területei. Igló környékét illetően ő honosította meg a "Paradicsom" nevet, mint akkor még a "Felső-Magyarország Paradicsomá"-t (mai nevén "Slovenský raj") – eredeti földrajzi nevén Káposztafalvi-mészhegység. választmány, a múzeumi és a szerkesztő bizottság tagja, a Kárpáti Múzeum régészeti osztályának elnöke volt. 

Forrás: A MAGYAR HEGYMÁSZÁS ÉS TURIZMUS ARCKÉPCSARNOKA

Képek


Róth Márton  iskolaigazgató, az MKE egykori alelnöke, évkönyveinek szerkesztője, az Iglói Osztály vezetője.

Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom