Montskó István

2023.01.14.

Címke: Montsko , Betlenfalva , Trencsénkutas

Czenthe Miklós: Montskó István emlékezete

Édesapám képgyűjteményében nemrég egy 1985-ben, Betlenfalván készült fotóra bukkantam: Egy sírt ábrázolt, nehezen, alig olvasható feliratot lehet kibetűzni: Montskó István, Pro Patria, Trencsénkutas.

Eszembe jutott egy másik sír, Szepesgörgő templomának kertjében, a két Görgey-fivéré, akik ugyancsak Trencsénkutasnál hunytak el.

Rémlik, mintha valaki említette volna, hogy Montskó István vezette ezt a különítményt.


Innentől már megindultak a gondolatok: az ismeretlen szepesi magyar Leonidász sírja került elő?

Vajon érdemes-e, szabad-e ezt az 1918 végi drámát felidézni?

De mégis magyarként, szepesiként nem kerülhetjük el, hogy gondolatban megálljunk egy pillanatra e sír előtt.

A lengyeleknél van két szó: honor-ojczyzna, becsület és haza, emiatt a két szó miatt kell emlékezni.

A fénykép 1985-ös szepesi utunkon készült, ahol a lándzsások nyomát keresve jutottunk el Bethlenfalvára. A szép, reneszánsz, Thurzó-Faigel reneszánsz kastély mellett még két kúria látható. A Montskó-család Bethlanfalván volt birtokos, így kerülhetett a sír is ide.

De miért Leonidász, és miért ismeretlen? 20.szd-i nemzeti tragédiánk sötétlik a történelmi háttérben. Az első világháború végén egy új, addig ismeretlen állam jelenti be igényét Észak-Magyarországra. Az ország az elvesztett világháború után a káoszba süllyedt, nem volt képes megvédeni magát.

És akkor egy maroknyi magyar, a Montskó-különítmény elhatározta, hogy útját állja a beözönlő hódítóknak. Az ezeréves határ vidékén, stratégiai fontos ponton, a Vág-völgyében készültek fel a harcra.

Mégsem és mégis Leonidász? Hiszen akkor a hivatalos görög, spártai-athéni erők álltak mögöttük. Montskóék mögött nem állt államhatalom, hadsereg, támogatás. Harcuk mementó, jel: az önfeláldozás példája.

Állt a maroknyi magyar ott, a Vág-völgyében, saját testével útját állva a beözönlő hadaknak, a cseh légióknak. A győztes által támogatva, felszerelve, a hódító magabiztosságával fellépve lépték át a magyar határt. Beleütköztek a maroknyi magyar ellenállásába. Akik elsőként visszaverték őket. Azonban újabb és újabb egységek özönlöttek be. A magyarok nem hátráltak, a végsőkig helytálltak. Elestek: a hazáért.

Értelmetlen volt az ellenállás? Szinte senki nem tud róla? Lehet, de a mindhalálig becsülettel helytállásból adtak példát.

Leonidász és Szondi drégelyi példája azóta is lelkesít, azóta int: megtették, mit megkövetelt a haza. A szepesi magyar Leonidász és egysége is megtette ezt. Így vált Trencsénkutas magyar Thermopülévé.

Czenthe Miklós

 

 


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom