Szepességiek 10. budapesti összejövetele, 2019.

2020.11.26.

Címke: Czenthe , Lorx , Kurutz , Timcsák

10. Szepesi est, 2019.nov.29.péntek


    

10. Szepesi est, 2019.nov.29.péntek

Hely: Németajkú Ref. Gyülekezet terme, Budapest, V.ker., Hold u.18-20.[1]

Részt vett 42 fő (a jelenléti ívet 39-en írták alá).[2] Többen jelezték, hogy el tudnak jönni, de valami közbejött nekik. Volt, aki egészségi vagy családi okból nem tudott megjelenni.[3] A pozsonyi Adda Ágnes üdvözletet küldött (Görgey-leszármazott).

Az estet elején Demeter János hódmezővásárhelyi ref. lelkész áhítatot tartott, amelyben Örökélet vasárnapja kapcsán megemlékezett az előző évben elhunytakra, gyászjelentésükben szereplő bibliai igéket idézve: Hollóházy Lajosné Timcsák Edit, dr.Kurutz Károly, Billingné dr.Árvay Anikó[4], dr.Czenthe Zoltán, Peter Krupa lőcsei festőművész.

Tóthmátyásné Hollóházy Ildikó 1917-ben Kassán született, 101 éves korában Egerben elhunyt Édesanyjáról, Hollóházy Lajosné Timcsák Editről meghatódva emlékezett meg, szép családi képösszeállítással. Edit néniék 1945 után az újra megkisebbedett országba kerültek, Sátoraljaújhelyre és Kisvárdára, de amikor lehetett hazajártak Kassára, a Szepességre. Kedves Lőcséjéről való emlékeit Ildikó segítségével le is írta Lőcsei emlékeim c. gépelt füzetben.[5] A Lőcse főtéri Barcs-ház (ma Krupek-háznak nevezik) volt nagyapjának, Barcs Gyulának a háza.

Csüllögh Csilla, a Genersich Antal-alapítvány (Semmelweis egyetem) ügyvezetője beszámolt idei aktív tevékenységükről: a Szepességen Késmárkon kiosztották helyi diákoknak a Genersich-díjat.[6]

Az idén elhunyt műegyetemi professzorról, dr.Kurutz Károlyról, özvegye, dr. Kurutz Márta emlékezett meg.[7] A temetéskor elmondott beszédéből kiderült a gazdag életút, a fasori gimnázium, a műegyetem). Gölnicbányai származású volt, felmenője volt Kirschner János a két világháború közti Szepesi Egyesület tisztviselője, pénztárosa).[8]  

Czenthe Miklós édesapjáról, dr.Czenthe Zoltánról szólva említette, hogy édesanyja Tavassy Olga volt, aki Mikolcra került cipszer családból származott. A Tavassy-család Szepesmerényből (Wagendrüssel) származik, ahol eredetileg Teichengräber-nevet viseltek. A Az 1840-as évek jelentős pedagógusa, Tavasi Lajos magyarosítta nevét, majd ezt vette át a család, ő a pesti evang. gimnázium igazgatója volt, majd 1848-49-ben a honvédseregbe állva harcolta végig a szabadságharcot. Később az iglói evang. gimnáziumban tanított, Weber felvette a Zipser Ehrenhalle könyvébe. Czenthe Zoltán 1929-ben Gömör megyében született, Tornalján és ott is temették el. Építészmérnökként hobbiként gömöri kutatásokat végzett, a megye magyarlakta részét fényképezve, emlékeit gyűjtve. A cipszerekről mindig megbecsüléssel beszélt, emlegetve szorgalmukat. A szepesi volt lándzsásfaluban, Csantafalva (Cencice) községben is jártunk, a falu nevét és a családnevet rokonnak tartotta.

A szepesi baráti kör idén tartja a 10.szepesi estjét. A tízéves tevékenység alkalmából Hollóházy Ildikó szép képválogatást mutatott be: az I. és II. szepesi találkozó (2011, 2015), és a szepesi estek alkalmairól, emlékezetes eseményekről, a már elhunytakról emlékezett meg.

Greschik Gyula képekkel számolt be róla, hogy lőcsei házában (Domus Scepusiensis) sajnos megjelent a könnyező fagomba (régi épület, nedvesség felszívódott), emiatt az egyik vendégszoba farészeit, berendezését, amit a gomba megtámadott, el kellett távolítani, és majd pótolni kell. Ez bonyolult műszak feladat, és főleg elég sokba kerül.

Czenthe Miklós megemlíti, hogy az idei, III.szepesi találkozó szervezése nagy munka, de szép siker volt, 60 fő vett részt. Petrilla Szabolcs fotós dokumentálta az eseményt. Október 10-én a Deák téri evangélikus országos múzeum időszaki kiállításán szepesi kiállítás nyílt, 2020.január végéig látható. A kör tagjai adták össze a kiállított tárgyak nagy részét: Hollóházy Ildikó, Greschik Gyula, Lorx Ádám, Schermann Ákos akiknek családtörténet is olvasható a kiállításon). A kiállítás megnyitó alkalmából a nagyszombati Vox Aurumque énekegyüttes 17.szd-i szepesi evangélikus egyházzenei koncertet adott a Deák téri evangélikus templomban. Október 17-én ugyancsak a Deák téri evang. múzeumban egész napos szepesi konferencia volt, érdekes témákkal, tudományos előadókkal. Majd az Üllői út 24. evangélikus székház kápolnájában Görgei Artúr 1848-as hadvezérről szóló est volt.

Ráth András – Schermann Ákos hívta el – bemutatkozott: és érdekes képeket, kiadványt hozott, amit meg lehetett tekinteni. Családjuk dobsinai sírját szeretnék rendbe hozni, mert rossz állapotban van.

Képessy Imre, aki izsákfalvi és mateóci felmenőkkel rendelkezik, nagyapjának rajzfüzetét hozta el és mutatta be (gömöri Petőfi-emlék, Farkasvölgyi üveggyár rajza is szerepelt benne).

A szünetben Csillag Bálint[9] és Avar Gábor finom borokat kínáltak. Czenthéné Szoláry Henriette sós és édes süteményeket hozott.  

 

Neidenbach Ákos Carolus Wagnernek, a 18.szd-i jezsuita történésznek szepesi történeti forráskiadását mutatta be (Analecta Scepusiensis, pozsonyi-kassai kiadású). Ákos felajánlotta, hogy jövőre az ifjaknak szívesen szervez tátrai túrát.

Avar Gábor a máramarosi cipszerekhez vitte el a szepesi vándorkiállítást, az ukrajnai Rahóra ill. a romániai Felsővisóra. Megható találkozások voltak, nagyszámú cipszer jelent meg. Eleik a 18.szd. végén erdőgazdálkodási ismereteik miatt települtek Máramarosba, mind Rahón, mind Felsővisón külön településrészben éltek, amit Zipserei-nek hívtak. Az 1945 után Szovjetunióhoz került Rahón élő cipszerek sorsa nagyon nehéz volt, németekként-magyarokként, mint „fasisztákat” kezelték és rosszul bántak velük.

Demeter János és Lorx Ádám Lorx Viktor (Győző) tábornokról (1873-1922) emlékeztek meg, aki az első világháború után a nemzeti hadsereg szervezésében vett részt.[10] A száz évvel ezelőtti (1919-es) Horthy budapesti bevonulásának katonai részét szervezte, az interneten is látható egy erről szóló filmösszeállításban.[11] Lorx Viktor fiatalon, 49-évesen hunyt el, a Farkasréti temető vezérkari tisztek részében van eltemetve.

Lorx Ádám beszámolt róla, hogy Adda Ágnessel együtt a szepesi találkozó utolsó napján Mateócra, ahol üknagyapja esperes volt, ellátogattak. A mateóci temetőből kiváló rálátás nyílik a Tátrára. Poprádon pedig meglátogatták Wieland Annát.[12]

Schermann Ákos dobsinai fotókiállításáról számolt be, amelyben Ars Sacra címmel egyházművészeti emlékeket állított ki.[13]

Bethlenfalvy Gábor az új szepesi honlap munkálatairól beszélt. Egy informatikus cég készíti, a kör tagjai 300ezer forintnál is többet adtak össze e célra.

Avar Gábor megemlíti, hogy 2020.jan.10-én pénteken 10 órakor ezen a helyszínen, a Hold utcában levetítjük a „Sprechen Sie Karpatendeutsch” c. dokumentumfilmet, a szlovákiai, felvidéki németek, cipszerek jelenlegi helyzetéről (Berzeviczy Klára szervezi). A film készítésében részt vevő pozsonyi germanista, Jozef Tancer is jelen lesz.

 

Felj. Czenthe Miklós, 2019.nov.30./dec.2., Hritz István fotói

 

 

[1] köszönet Avar Gábornak, a gyülekezet presbiterének, hogy itt tarthatjuk, már évek óta a szepesi estet

[2] Genersich Sándor (Florida-Esztergom) az elején megjelent, de autó-probléma miatt el kellett mennie. Vele együtt tkp. 40-en voltunk.

[3] Voltak akik írták, hogy jönnek, de valami közbejöhetett, mert mégsem jutottak el (Drippey Mári, Petrilla Szabolcs). Csépánfalvy Zsolt (Mezőkövesd) édesapját ápolja egész nap, így nem tudott sajnos jönni. Kováts Dániel egészségi állapota miatt nem tudott eljönni. Végső Istvánnak egy másik program jött közbe.

[4] a lőcsei neves Lupkovics-család leszármazottja (akik a Lőcse főtéri Thurzó-Csáky-házban laktak)

[5] Kostelnikné Zwillng Astrid szervezésében a lőcsei városi TV készített vele interjút

[6] az alapítvány és a Genersich-család részéről többen voltak jelen, pl. dr.Tankó Attila urológus főorvos, az alapítvány titkára

[7] Kurutz Márta képbemutatóval, power-point prezentációval is tudott volna szolgálni, talán jövőre

[8] „A Szepesi Egyesület Budapesten 1876-1926”, írták Ulbrich Gyula bankfőtisztviselő, a Szepesi Egyesület titkára és Kirschner János, cégvezető, a Szepesi Egyesület pénztárosa, in: A Szepesség. Emlékkönyv a Szepesi Egyesület Budapesten fennállásának 50.évforulójára, Budapest: Kókai Lajos, 1926, 222-231

 

[9] Kiváló fehérbora: „KURÁZSI-HAZAI Óbor, 1992-2006-2015, Gondozta és palackozta: Csillag Bálint, Ókécske-Gyál”

[10] az 1919-es Tanácsköztársaság idején nyugdíjazták, majd 1919 őszétől újra aktiválták. „1920-ban A hadsereg szétzüllesztése és a vörös hadsereg cím alatt taglalja a Magyarországi Tanácsköztársaság katonai tevékenységét.” (https://hu.wikipedia.org/wiki/Lorx_Győző)

[11] a 20 perces videó 6:49 percénél látható Lorx Viktor ezredes, aki jelentést tesz Horthynak.

https://www.youtube.com/watch?v=FD1WJnhksv0

[12] a farkasfalvi Wieland-családból, nagyapja volt az utolsó előtti szepesi főispán

[13] tk. a Sztehlo-rokonság köti Dobsinához, amelynek evangélikus gyülekezetével is kapcsolatot tart

Képek



Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom