Szepességiek 3. lőcsei találkozója, 2. nap

2020.11.16.

Címke: Greschik , Bethlenfalvy , Števík , Drippey

Szepességiek 3. lőcsei találkozója, 2. nap,  2019. szept. 28
Városnézés Lőcsén,
Domus Scepusiensis meglátogatása 
Városnézés Iglón
Különprogram: Mária-hegy 


Szept.28-án szombaton délelőtt 9-től Kostelnikné Zwilling Astrid vezetésével a lőcsei főtéren városnézés volt. A főtéri Görgey-házban, ahol 1945-ben magyar és német polgárokat, nőket tartottak embertelen körülmények között fogságban, virággal emlékeztünk. 

Kisebb csoport a Mária-hegyre szaladt fel. 

A Mészáros utcai Domus Scepusiensisben dr.Greschik Gyula bemutatta azt a komoly fejlődést, amit pl. a Steinhausz-kamra és vendégszobák kialakításával sikerült elérni. Ugyanis a ház földszinti-pincei egyik helyisége, az ún. Steinhausz Kammer, az ellenreformáció idején az evangélikusok titkos egyházi összejöveteleinek adott helyet. A johanniták segítségével kápolna-felszerelést kapott. A házigazda borral, pogácsával kínált bennünket.[1] 

Az evangélikus temető meglátogatása idő hiányában sajnos elmaradt, de a tévések miatt Astriddal odamentünk, és néhány vágókép készült. 

Délután a megeredő eső és hűvös ellenére Miro Števík lelkes és avatott vezetést tartott az iglói főtér épületei, tulajdonosaik, polgárcsaládokról, de az evangélikus templomba is bejuthattunk.[2] Dr.Fritz-Beke Éva, a révkomáromi Református Szemle szerkesztője fordított, akinek ezúton is köszönjük segítségét!

Szombat este a közös vacsoránál folyatódtak a beszámolók: Drippey Mária a Hain-krónika egy részletet mutatta be, lemásolt részleteket osztott ki, a háború utáni lőcsei idős magyar hölgyekről beszéltünk. A résztvevő fiatalok is szót kaptak, volt szó a Neidenbach Ákos által szervezett sikeres tátrai túráról. Bethlenfalvy Gábor a szepesi kör honlapjának a felújításáról beszélt. Avar Gábor a cipszer identitásról és a máramarosi (felsővisói, rahói) cipszereknél tett látogatásáról, a szepesi vándorkiállítás ottani bemutatásáról beszélt.

Czenthe Miklós

VISSZA


[1] Az Evangélikus Életben Greschik Gyulával készült interjú:

https://www.evangelikus.hu/node/9996?language=en

[2] Miroslav Števík történész művei:

https://husav.portaro.eu/authorities/1450

Képek


A Steinhausz-kamra

Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom