Legalább háromszáz éves mérföldkő mutatja, merre van Lőcse

2021.03.29.

Címke: Lőcse , Hibbe

Hibbe településen látható ez a régi mérföldkő, egyike a Felvidéken megmaradt három darab eredeti mérföldkőnek, melyek az 1550-ben befejezett, via magna elnevezésű főútvonalról származnak.


A három közül a másik mérföldkő a szomszédos Vazsecen, a harmadik pedig Gombaszögön található. Ez a kő valamikor a XVII–XVIII. században kerülhetett a helyére. 

Hibbe egyébként már az Árpád-kortól lakott település, a tatárjárás után telepedtek le itt német nyelven beszélő bányászok, akik a környék aranylelőhelyein dolgoztak. A bányák kimerülésével a városka fejlődése megtorpant, de a települést átszelő kelet-nyugat irányú országút kereskedelmi jelentősége megmaradt. Ezzel együtt a katonai jelentősége is – ezért okozhattak itt nagy pusztításokat az átvonuló seregek az újkorban. E fontos országút szélén maradt meg a fent említett különleges közlekedéstörténeti emlék. A főtér dél-keleti részén, az országút mellett áll a mérföldkő, melynek északi oldalán bevésett felirat tájékoztatja az utasokat az országúton két irányban leghamarabb elérhető nagyobb városok irányáról és azok távolságáról. A felirat szerint nyugatra (Liptó)Szentmiklós, keletre Leutschau (=Lőcse) a legközelebbi fontos település. A két helységet az ottani lakosok többségi nyelvén jelölték meg, azaz Szentmiklóst magyarul, Lőcsét németül.

 

Forrás: muemlekem.hu, Paszternák István és Orosz Örs
 


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Archív felvételek
Sírjegyzékek
Szepesi estek
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom