Megemlékezés dr. Ivan Chalupecký professzorról, a szepesi történelem kiváló ismerőjéről

2020.12.29.

Címke: Chalupecký

2020. június 12-én hunyt el dr. h.c. doc. Ph Dr. Ivan Chalupecký, aki a szepesi történelem, az egyház- és kultúrtörténet, a szepesi német múlt egyik legjobb ismerője volt.


A napokban, 2020. június 12-én hunyt el Dr. h. c. doc. Ph Dr. Ivan Chalupecký, aki a Szepesség és a szepességi német egyház-és kultúrtörténet egyik legnagyobb avatott szakértője volt.

Ivan Chalupecky 1932. március 16-án a szepességi Iglón (Zipser Neudorf) született, részben „cipszer” családban, a szlovák melett jól beszélte a német nyelvet, és értett magyarul is. Tanulmányait a késmárki evangélikus gimnáziumban kezdte, majd Tiszolcon (Theissholz, Tisovec), szlovák iskolában folytatta.

A háborút követően, a szocializmus idején sok megpróbáltatás érte, az érettségi előtt kizárták az iskolából és kényszermunkára kötelezték. 1955-ben megengedték, hogy leérettségizzen, majd sikerült elhelyezkednie a Lőcsei Levéltárban, mely akkor a Kassai Állami Levéltár részlegeként működött. Munka mellett végzett egyetemi tanulmányokat, a pozsonyi Comenius Egyetem történelem és levéltár szakán. Az 1960-as években a politikai helyzet enyhülése következtében diplomázhatott. A prágai tavasz időszakában kapta meg az igazgatói kinevezését, az akkor már önálló Lőcsei Állami Levéltárba. Ezt követően, amikor a politikai helyzet ismét súlyosbodott, eltávolították a levéltár éléről, de mivel a szakmai munkájára szükség volt, így továbbra is ott dolgozhatott.

Az 1989-es „Bársonyos Forradalom" után rehabilitálták és újra a Lőcsei Állami Levéltár igazgatója lett.

A Szepesi Történeti Társaság alapító elnöke volt.

Ernst Hochberger, aki jól ismerte őt, a Karpatenjahrbuchban írja róla, hogy szaktudása szinte felülmúlhatatlan és a sok megpróbáltatás ellenére is hívő ember tudott maradni.

A cipszer és a szepesi történelem iránt érdeklődők, kutatók ma már nem hagyhatják figyelmen kívül Ivan Chalupecky e témában megjelent tanulmányait, könyveit.

Egyik fő kutatási területe volt a lőcsei Szent Jakab-templom híres szobrászának, Lőcsei Pál mesternek élete és munkássága, mert a lőcsei templom gyönyörű főoltára mellett még több szepességi és szlovák templomban is alkotott a Mester élete során. Chalupecky kezdeményezésére Lőcsén Pál mester  emlékére kiállítást  hoztak létre és egy filmet is készítettek róla.

Chalupecky professzor a Genersich Antal-alapítvánnyal is kapcsolatban állt. Sok segítséget nyújtott több, a Genersichekkel kapcsolatos konferenciánál, ahol előadásaiból mindig értékes ismereteket kapott a hallgatóság. A 2010-es nemzetközi konferencián (Késmárk-Lőcse-Nedec) "Lőcse, a hagyományok városa" címmel tartott előadást. Majd 2011-ben Késmárk városa és a kárpátnémet egyesület (Karpatendeutschen Verein, röv. KDV) helyi szervezete (elnöke: Ing. Vojtech Wagner) ünnepséget rendezett Genersich János – korának kiváló tudósa, történésze, írója, Genersich Antal nagyapja – születésének 250. évfordulója alkalmából, ahol szintén előadást tartott dr. Ivan Chalupecky.

Emlékét tisztelettel megőrizzük az utókor számára!

Kriszta Edina 

Képek



Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom