Szepességiek 8. budapesti összejövetele, 2017.

2020.11.28.

Címke: Greschik , Hritz , Bruckner , Genersich , Okolicsányi , Szepesházy , Walkó

2017. nov. 24-én megtartottuk a szepességi baráti kör nyolcadik budapesti találkozóját, melyen elsősorban az előző év elhunytjairól emlékeztünk meg, régi lőcsei hagyományt követve. Az évközi események felidézése után az új résztvevők érdekes családtörténetei és egyéni beszélgetések következtek.

Köszönjük Hritz István és Ludányi Zoltán barátaink fotóit.


8. Szepesi est, 2017.nov.24., 17-21 óra

Budapest V.ker.Hold.18. ref. gyülekezet terme

Megjelentek: kb.40 fő.

Demeter János ref.lelkész áhítata.

Megemlékezünk az előző év elhunytjairól: Schultz Zsuzsáról és Kántor Lajosról Zalán Péter beszélt, Bethlenfalvy András.

Meghallgatjuk a cipszer himnuszt, amit tavaly énekelt el Salacz István, Ildikó a tavalyi találkozó képeit hozzátéve kis videót készített belőle.

Avar Gábor a Hold u. gyülekezet presbitere házigazdaként köszönti a megjelenteket. Elmondja, hogy a reformációs 500.jubileuma alkalmából a templom új Bach-orgonával gazdagodott, Fasang László a kántor. Avar G. a késmárki Kredatus-család leszármazottja.

Szemerkényi dr., aki velünk volt a 2015-ös lőcsei találkozón, Egerben köszöntötte a 100 éves Edit nénit

Dr. Hollóházy Lajosné Timcsák Edit 100.születésnapjáról lánya, Tóthmátyásné Hollóházy Ildikó beszélt. Édesanyja, és családjuk életének eseményeit vázolta. Elmondta, hogy Edit néni át tudta adni Lőcse, a Szepesség és a Tátra iránti érdeklődést, szeretetet, ami hozzájárult a szepesi körben végzett tevékenységéhez.

A szepesi kör egyrészt egy email-levelezőlistát működtet, melyet Hollóházy Ildikó gondoz, a szepesi kör honlapjával együtt. Másrészt 2016-tól indult egy jelenleg már 850 tagú facebook-csoport, amit Czenthe Miklós gondoz.

Az idei tátrai túráról, amely augusztusban volt, Felsőerdőfalván (Stará Lesna) volt a szállás, Ildikó szervezte, Barcs- leszármazottak és a Czenthe-család ifjú tagjai vettek részt. Ildikó unokája, Molnár Matyi a tavalyihoz hasonló módon színvonalas videó-összeállítást készített a túráról, melyet 100 éves dédnagymamájának ajánlott.

A helyreállított Steinhausz-Kammer felavatása

Greschik Gyula lőcsei házához kapcsolódó események: a júniusi, mikor a helyreállított Steinhausz-Kammer felavatása megtörtént egy stuttgarti kárpátnémet csoport, Lőcse polgármestere, és a Genersich-alapítvány részvételével, és a Kostelník-család (Astrid és unokája, Edinko) aktív segítségével. Továbbá ősszel a Szepesi Történeti Társulat és Gerschik Gyulának a házhoz kapcsolódó alapítványa, a Domus Scepusiensis között megállapofás jött létre a ház kulturális célre való hasznosításáról. Greschik Gyula nem tudott részt venni, épp Lőcsén volt, de levélben küldött beszámolót.

A Genersich-alapítvány idén Késmárkon a kárpátnémet kulturális találkozóhoz kapcsolódóan a városházán diákoknak átadta az idei Genersich-díjakat, melyet Genersich Sándor alapított. Tankó Attila dr., alapítvány titkára nem tudott az esten részt venni, de Sudár Márta jelen volt, és beszámolt.

A cipszerek és a reformáció c. vándorkiállítás ötletadó kúrátora, dr.Berzeviczy Klára, a Pázmány Egyetem Germanisztika Tszk. docense számolt be a kiállítás piliscsabai megnyitásáról, annak elkészültéről, a diákok bevonásáról. A kiállítási szövegek megírásában Czenthe Miklós is közreműködött, aki a megnyitón előadást is tartott. Avar Gábor a Hold.u.ref. gyülekezet részéről pályázott a kiállítás céljára, ill. fia volt a kiállítási táblák grafikusa. 2018.febr-ban a Hold u-ba kerül át a kiállítás, az érdeklődőknek itt lehet majd megtekinteni.

A Magyar Nemzeti Múzeum IGE-IDŐK reformáció kiállítását a szepesi kör közös szervezésben tekintette meg, főleg a szepesi műtárgyakat, erről Czenthe Miklós számolt be. A lőcsei gyülekezet különösen jelentős értékeket küldött: látható volt a David Genersich-cibórium (1658), a Spillenberg-kehely (1691), a két templomi dob, és a Xylander-krónika (17.szd. elejének evangélikus eseményei).

A fényképkiállítás meghívója

Schermann Ákos egy dobsinai fényképkiállításról számolt be, amelybe szepesi múzeumokat is bevontak.

Judik Zoltán Genersich-család történetének összeállítója kért iratolvasási segítséget.

Az est második felében több bemutatkozás hangzott el, értékes családtörténeti adatokkal. Bruckner András, Hritz István, Okolicsányi Zsolt, Szepesházy Imre, Walkó György szólaltak fel ebben a részben.

Bruckner András Nagyapja volt a neves Bruckner Ottó késmárki tanár, iskolaigazgató, akiről ma Késmárkon egy kereskedelmi iskola van elnevezve (Hotel-akadémia). Nitsch Andor a szepesi németek pártjának vezetője is rokon volt, róla a bajor TV készített riportot.

Hritz István neves merényi származású, de a 20.szd. elejétől Lőcsén aktív családról beszámolt, akik orvosként, jogászként működtek Lőcsén, a városi és evangélikus gyülekezeti közéletben is részt vettek. 1945-ben a családi vagyont elvették, a családtagok kénytelenek voltak Lőcsét elhagyni, Istvánék Pozsonyban éltek, jelenleg már Budapesten. István testvére, Éva a 2015-ös szepesi találkozón is részt vett, és az arról készült emlékkönyvben írt is a Hritz-családról.

Okolicsányi Zsolt: neves Liptóból számos vármegyébe elszármazó család leszármazottjaként a Szepességbe, Lőcsére kerültekről beszél. A Zsedényi (Pfannschmidt)-családdal is rokonságba került egy ág, akik Zsedényi Ede neves politikus révén felvették a Zsedényi-Okolicsányi nevet, 1945-ig éltek Lőcsén.

Szepesházy Imre a sárosiak nevében volt jelen. Családja szepesi eredetű, Haasz volt a nevük, amelyet Szepesházyra változtattak, átkerültek Bártfára és Eperjesre. Eperjesen van háza, gyakran tartózkodik ott. Van egy Sárosi apróságok c. facebook-csoportja.

Walkó György neves gölnicbányai família leszármazottjaként idén rokonokkal Gölnicbányán meglátogatta a családi sírokat. A Walkó-családnak láncgyára volt, egyik tagjuk, Walkó Lajos az 1920-as évek neves magyarországi politikusa volt, a pengő stabilizációban volt szerepe mint pénzügyminiszter.

Czenthe Miklós néhány nemrég megjelent szepesi témájú könyvet ajánlott: A szlovákiai német evangélikus gyülekezetek története, Andreas Metzl Németországban élő, pozsonyi származású lelkész állította össze (Unvergesene Frömmigkeit. Die letzten deutschen evangelischen Kirchengemeinden in der Slowakei, Bratislava 2015, 495 l.), akinek már korábban megjelent egy a szlovákiai német evangélikus lelkészek életrajzi adatairól egy kötete. Ugyancsak a németországi kárpátnémetek jelentették meg Elisabeth Kaul rókusi naplóját, ami a háború utáni évek üldözésének megrázó dokumentuma (Von der Geschichte vergessen. Das Rokser Tagebuch der Elisabeth Kaul, Karlsruhe 2015, 163 l.). Kováts Judit (Kováts Dániel menye) Elszakítva címmel ugyancsak a háború utáni megpróbáltatásokról írt, felvidéki nemesi családok sorsát bemutatva (Magvető kiadó, 2015, 397 l.). 

A jó hangulathoz Csillag Bálint kurázsi borának kóstolása járult hozzá, köszönjük a finom nedűt! A háziasszonyi teendőket pedig Czenthe Miklósné Szoláry Henriette végezte, többek segítségével.

Felj. Czenthe Miklós, 2017.nov.25.
 

Képek



Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom