Díjátadás a Semmelweis Egyetemen, 2019.

2021.01.14.

Címke: Genersich

Díjátadás a Semmelweis Egyetemen
2019. nov. 25-én.


2019.12.10

Az idén alapításának 250 éves évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem, Semmelweis Szalonjában 2019. november 25-én megtartott alapítványi díjátadó ünnepség keretében vehették át kitüntetéseiket a Genersich Antal Alapítvány idei díjazottjai.

Az ünnepséget dr. Merkely Béla rektor úr nyitotta meg. Az Alapítvány névadójának rövid laudációját dr. Filep Aladár főorvos úr olvasta fel, ezt követően a Genersich Antal (GA) díjakat a díjazottaknak dr. Süveges Ildikó elnök asszony, Dr. Sótonyi Péter akadémikus, az Alapítvány tiszteletbeli elnöke, Dr. Tímár József professzor úr kuratóriumi tag, Dr. TankóBéla, a névadó leszármazottja és Csüllögh Csilla az alapítvány ügyvezetője adták át.

A Kuratórium Genersich Nagydíjat adományoz Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrnak, aki 1992-től 2018- ig, 26 éven át volt a kuratórium aktív tagja. Számos alkalommal segítséget nyújtott az alapítványnak, mint az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kiemelendő az a tevékenysége, amelynek során az Országos Onkológiai Intézet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel a romániai hatóságok által elismert Doktori Iskolát szervezett.

Az Onkológus Díjat ebben az évben a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke, Dr. Mátrai Zoltán felterjesztése alapján Dr. Polgár Csaba professzor kapja, aki az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Az elmúlt 27 évben rengeteget tett az intézetért, a betegekért és az egész magyar onkológiai rendszer kialakításáért, amit folytatni fognak a minisztérium által felvázolt népegészségügyi programokban.

2019-ben megosztott hallgatói díjat vehet át Szalai Luca és Käfer Dóra. Mindketten a II-es Számú Patológiai Intézetben végeznek értékes kutató munkát, és aktív részt vevői voltak a Genersich Antal Alapítvány által szervezett, késmárki és lőcsei Ifjúsági Genersich díj átadó ünnepségnek valamint a Kolozsvárott és Déván a jószolgálati útnak, melynek során Kolozsvárott megkoszorúzták Genersich Antal sírját a Házsongárd temetőben. Déván újraélesztési gyakorlati oktatást tartottak Böjte Csaba gondozottjainak.

Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal Díjat ebben az évben a Kuratórium döntése alapján Dr. Tulassay Tivadar akadémikus kapja. A Semmelweis Egyetem rektoraként két ciklusban volt tagja a Genersich kuratóriumnak és ezen időszak alatt számos alkalommal nyújtott támogatást az alapítványnak.

A Kárpát-medencei díjazott az idei évben Dr. Pelok Benedek György, ideggyógyász főorvos, a székelyudvarhelyi Pápai Páriz Ferenc Alapítvány titkára.

A különdíjat ebben az évben Judik Zoltán mérnök kapta, aki a Genersichek-kel kapcsolatos évtizedes kutató munkájának eredményeit több kiadványban összeállította, és kiadásra szerkesztette. 2018-ban  "Dr. GENERSICH ANTAL- az Ember" címmel szerkesztett könyvét a Semmelweis Kiadó jelentette meg.

Az ünnepség fényét emelte, hogy dr. Polgárné Szentpéteri Eszter színművész felolvasásában Genersich Antalról részletet hallgathattunk meg a Csáth Géza orvos író által 1909-ben Genersich Antalról írt portrénovellából. Befejezésül a Medikus Zenekar gordonkaművészének az előadást hallgatták meg. Az ünnepséget jó hangulatú állófogadás követte.

Kriszta Edina 


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom