A Szepesség szerepe a magyar-lengyel kapcsolatokban

2021.01.27.

Címke: Kray , Szapolyai , Lubomirszky , Engelmayer

Dr. Czenthe Miklós előadása a Spis=Szepesség=Szpis=Zips Then&now_EUproject2010 konferencián


2010.11.04

 

A földrajzi fekvés már önmagában predesztinálja a Szepességet a magyar-lengyel kapcsolatokban való fontos szerepre. Az Árpádkorban már sűrű magyar-lengyel érintkezés volt, pl. a dinasztikus kapcsolatok az Árpád-ház és a Piastok között. A 13.szd-ban kölcsönös házasságok pecsételték meg a kapcsolatokat. Az északi, északkeleti határ pl. II.András galíciai ambíciói, hadjáratai idején játszottak szerepet. A magyar-lengyel határ kialakulása érdekes „dinamikát” jelez, amelynek során kialakult a Lubló feletti-Dunajecig tartó történeti államhatár vonala. A határ magyar-és lengyel oldalának erdős vidékét élénk betelepítő munka tette megműveltté, lakottá. Ebben a folyamatban Lengyelországból és Galíciából toboroztak embereket, akik a Szepességre telepedtek, ez derül ki a szász grófi címet örökletesen viselő Görgey-család 1256-os királyi privilégiumából. De késmárki soltészok is megjelentek a szandeci területen. Nehéz megállapítani persze a települők etnikumát, mennyiben voltak német, ill. szláv (netán magyar?) összetételűek. Árpádházi Kunigunda fejedelemasszony, aki Szent Kinga néven legendás alak Krakkó vidékén, aki az ószandeci klarissza kolostort alapította.

A 14-15.szd-i gazdasági-kereskedelmi fellendülés a Szepességet a magyar-lengyel gazdasági kapcsolatok egyik fő közvetítő területévé tette. Áruk, emberek, kultúra, és néha hadak is áramlottak ide-oda. Az 1412-es elzálogosítás ezt még külön kiemelte: azt a különleges államjogi helyzetet, hogy egy terület kettős államjogi kötődésű. A legnagyobb hírre jutó cipszer család, a Thurzók Krakkóban váltak igazán „nemzetközi nagytőkés vállalkozóvá”, akik az akkori világ egyik legnagyobb bankházával, a Fuggerekkel megalapították az észak-magyarországi réz- és más fémbányászat fellendítésére vonatkozó közös vállalkozásukat. A Szepesség felvirágzását az itteni csodálatos és egyedi építészeti emlékek teszik emlékezetessé: innen származik a Szepesség művészeti szimbólumává előlépett olaszos „lengyel reneszánsz” pártázat elterjedése, és itteni szepesi reneszánsz változatának a kifejlődése. 1494-ben éppen a Szepesség fővárosában, Lőcsén tartották meg a híres Jagelló-királytalálkozót. De a Szepesség volt a központja a Szapolyaiak országrésznyire kiterjedő uradalmainak, a „szepesi hercegségnek”. A királyi címet elért Szapolyai János felesége Jagelló Izabella volt. Az ő támogatója volt a Késmárkot adományba kapó Lasky Jeromos.

A 16-17.században a három részre szakadt Magyarország hányattatásai ellenére az észak-magyarországi, szepességi gazdaság és kultúra virágzása tovább tartott: a reformáció eszméi és vele a nyugati kulturális kapcsolatok Krakkón-Szilézián keresztül szabadon áramlottak ide. Lőcse főterének egyik legszebb épülete, a lengyel restaurátorok által csodásan helyreállított színes sgraffitós homlokzatú ház (palota) a krakkói származású Krupek Sebestyéné volt (a ház a 19.szd. 2.felében-20.szd. első felében a cipszer Barcs-famíliáé lett). Krúdy, Mikszáth és Jókai révén a 17-18.szd. szepesi eseményei bekerültek a magyar köztudatba, a nemzeti romantikus gondolkodásba: a Lublón székelő szepesi sztaroszták, a  Lubomirszky-család, a podolini piaristák, a kuruc világ, Késmárk bírája, Kray Jakab, aki Rákóczi diplomatájaként lengyelországi kapcsolatait kamatoztatta, majd ezért jutott neki a mártír-sors. A romantikus kuruc dal: „Süvít a szél Késmárk felett, édes hazám Isten veled!”, a Lengyelországba menekülő magyar bujdosók emlékét őrzi.

A későbbi évszázadok is tartogathatnak a magyar-lengyel kapcsolatokban fontos szepesi szereplőt, vonást, amit még a kutatásnak érdemes felderítenie. Csorba Tibor festőművész, Engelmayer Ákos és mások kultúraközvetítő szerepe nagyon lényeges és fontos, de még nem eléggé ismert.

Czenthe Miklós


Arcképcsarnok
Jeles személyiségek
Visszaemlékezések, archív felvételek
Emlékhelyek és sírjegyzékek
Szepesi estek és hazai események
Szepességi látogatások


hirdetés helye


 

Szepesi Ház /
Zipser Haus /
Spišsky Dom